Ouderbetrokkenheid
Ouders zijn voor Aves erg belangrijk. Met name op schoolniveau komt dit sterk naar voren door diverse vormen van ouderbetrokkenheid. We onderscheiden:
- de ouder die meeleeft (met je kind, met de groep waarin je kind zit en met de leden van het schoolteam);
- de ouder die meedoet (met het team of de groep waarin je kind zit, als overblijfmoeder, als leesvader of hoe dan ook);
- de ouder die meedenkt en meebeslist (als lid van de medezeggenschapsraad of als lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad);
- de ouder die toezicht houdt (als lid van de Raad van Toezicht).
Natuurlijk verwachten we dat alle ouders meeleven met de kinderen en de school. En eigenlijk zouden we het ook erg prettig vinden wanneer ouders willen meehelpen. Gelukkig doen ook veel ouders dit. Al deze hulp wordt gecoördineerd door de activiteitencommissie. Het meedenken en meebeslissen kan door lid te zijn van de MR en/of de GMR. Maar er zijn meer mogelijkheden om mee te denken: deelname aan de klankbordgroep en/of een ouderpanel.
Medezeggenschapsraad
Iedere school heeft een Medezeggenschapsraad. Deze kent twee geledingen: ouders en personeelsleden. De MR heeft instemmings- en/of adviesrecht ten aanzien van beleidszaken op schoolniveau. Beleidszaken die voor meer scholen van Aves van belang zijn worden besproken in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Voor beleidsstukken van Aves verwijzen we naar de website: www.aves.nl.
De opvang van nieuwe leerlingen in de school
Om toegelaten te worden tot De Klimboom moet de zogeheten Toewijzingscommissie (TC) een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ afgeven. Met andere woorden: deze commissie beslist over de noodzaak van speciaal basisonderwijs voor de leerling. Is die noodzaak aangetoond dan is de leerling na aanmelding toelaatbaar tot ‘de Klimboom’. De TC geeft toelaatbaarheidsverklaringen af voor een bepaalde tijd ( vaak 2 jaar). Na afloop van deze periode beoordeelt de TC opnieuw of onderwijs op een speciale school voor basisonderwijs noodzakelijk is.
De basisschool dient te zorgen voor de gegevens over de leerling die de TC nodig heeft om tot een goed oordeel te komen. Bij jonge kleuters die nog niet op een basisschool zitten, vraagt de TC aan deskundigen om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van de kleuter. In de regel wordt dit onderzoek gedaan door deskundigen van ‘de Klimboom’.
Voordat de leerling wordt toegelaten tot SBO de Klimboom heeft de directeur of de intern begeleider een kennismakingsgesprek met de ouders en vullen de ouders een aanmeldingsformulier in. Nieuwe leerlingen mogen ter kennismaking een uurtje in hun nieuwe groep meedoen.
Het vervoer
Zodra het mogelijk en verantwoord is, moeten onze leerlingen met het openbaar vervoer of zelfstandig reizen, al dan niet onder begeleiding. Voor leerlingen die buiten Emmeloord wonen, geldt het volgende:
Jonger dan negen jaar met openbaar vervoer + begeleider. Vanaf negen jaar reist de leerling zelfstandig met het openbaar vervoer. Indien de ouders willen begeleiden moet worden aangetoond dat het kind niet in staat is zelfstandig te reizen. Deze kosten worden vergoed. Het drempelbedrag bedraagt de kosten van het openbaar vervoer over de eerste zes kilometer per te vervoeren kind per schooljaar. Een en ander is ook afhankelijk van het belastbare inkomen van de ouders.
Uitzonderingen:
Als u en de school het onverantwoord vinden om uw kind met het openbaar vervoer te laten reizen en vervoer per taxibusje willen, moet een medische verklaring en/of een verklaring van het Zorg Advies Team ( ZAT)van de school worden overlegd waaruit dit blijkt. Veel gemeenten vragen een eigen bijdrage van de ouders voor het leerlingenvervoer. Als openbaar vervoer niet mogelijk is, moet de leerling met de fiets of auto naar en van school worden gebracht en gehaald. In moeilijke gevallen kan een beroep worden gedaan op de hardheidsclausule. De tegemoetkoming in de kosten voor het vervoer moet u als ouders/verzorgers zelf aanvragen bij uw gemeente, afdeling onderwijs. Ieder schooljaar moet een nieuwe aanvraag worden ingediend.
De begeleiding van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs
De ouders van de leerlingen van de eindgroep, groep 8, krijgen voorlichting over de schoolkeus en de mogelijke vormen van Voortgezet Onderwijs. Alle scholen voor Voortgezet Onderwijs houden ook ieder jaar een open dag. Ouders kunnen zich ook daar oriënteren.
Alle leerlingen van twaalf jaar doen mee aan het eindonderzoek. Op grond van dit onderzoek en de overige resultaten wordt, rekening houdend met de toelatingseisen van het voortgezet Onderwijs een advies over de schoolkeuze gegeven en wordt een eindverslag opgesteld, het zogenaamde Onderwijskundig rapport. Met instemming van de ouders gaat dit rapport via de Toewijzingscommissie ( TC) van het Voortgezet Onderwijs uiteindelijk naar de school voor Voortgezet Onderwijs waar de leerling naar toe gaat. Voordat het zover is heeft de leerkracht een gesprek met de ouders over het tot stand komen van ons advies en de schoolkeus. Uiteindelijk bepalen de ouders de school van hun keus en melden hun kind aan bij het voortgezet onderwijs. Of uw zoon/dochter wordt toegelaten tot de gekozen school, wordt uiteindelijk beslist door de Regionale Verwijzingscommissie (RVC). De RVC is bij haar oordeel gebonden aan landelijk vastgestelde normen zoals die gelden voor verschillende vormen van Voortgezet Onderwijs. Als bekend is waar de schoolverlaters naar toe gaan, geven wij een mondelinge toelichting op het onderwijskundig rapport aan de betreffende school. Op de school voor voortgezet onderwijs is een kennismakingsdag. Ook worden soms nog enkele toetsen afgenomen. Scholen voor voortgezet onderwijs houden ons tenminste twee jaar op de hoogte van de resultaten van het kind. Indien nodig is er overleg tussen het voortgezet onderwijs en onze school.
Ouderbijdragen
Aan het begin van elk schooljaar wordt van de ouders een vrijwillige bijdrage gevraagd voor schoolactiviteiten. Deze middelen worden beheerd door de Oudervereniging SBO de Klimboom. Uit deze middelen worden die kosten betaald die niet voor vergoeding door de overheid in aanmerking komen. Te denken valt o.a. aan: evenementen, feesten, kerkelijke vieringen zoals Kerst en Pasen, attenties en consumpties. Ook wordt een deel van geld besteed aan het afsluiten van een scholierenongevallenverzekering bij buitenschoolse activiteiten.
U ontvangt jaarlijks een overzicht van de gelden die ontvangen zijn en die uitgegeven zijn. De hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage is voor het schooljaar 2021-2022 vastgesteld op € 17,50 per leerling. De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Dit betekent dat de betaling niet van invloed is op de toelating van leerlingen of het mogen meedoen aan activiteiten. De bijdrage van ouders voor schoolreizen en schoolkampen zijn niet vrijwillig. Het bestuur van de Oudervereniging SBO de Klimboom beslist over de hoogte van de bijdrage en de inzet van de middelen en legt hiervoor verantwoording af in de jaarvergadering van de vereniging.