Het pedagogische aanbod
Niet het bijzondere en afwijkende van de kinderen wordt vooropgesteld, maar het bieden van optimale ontwikkelingskansen. We willen dit bereiken door steeds de behoefte aan ondersteuning en instructie van ieder afzonderlijk kind als vertrekpunt te nemen voor dat wat we doen. Voorwaarde daarbij is het welbevinden van uw kind. De behoefte van het kind aan relatie (zich veilig en gewaardeerd voelen), aan competentie (zelfvertrouwen hebben), aan autonomie (zelfstandig en verantwoordelijk zijn) staat voorop. Pas dan is er een goede basis voor leren.
Het onderwijsaanbod
De Klimboom is een speciale basisschool en valt daarom, net als alle basisscholen onder de Wet Primair Onderwijs. De schoolvakken als Nederlandse taal, schrijven, lezen en rekenen zijn bij ons dus ook heel belangrijk. Wat wel anders is dat we niet werken met een leerstof jaarklassensysteem, waarbij er van uit gegaan wordt dat de leerlingen in een schooljaar een bepaalde hoeveelheid leerstof moeten leren en kennen. Wij gaan uit van de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen. Ons onderwijs is gericht op optimaal leren, wat wil zeggen dat het aansluit bij de behoefte aan ondersteuning en instructie van dit moment. De leerstof die we aanbieden is zinvol en betekenisvol en het niveau van de leerstof is zodanig dat de leerling succes kan ervaren: de taken zijn aangepast aan het niveau van de leerling en aangepast aan het werktempo en leertempo.
Het aanbod voor jonge risicokinderen
De kleuters van De Klimboom kunnen een ontwikkelingsachterstand hebben op het gebied van taal, spraak, motoriek, de zintuiglijke ontwikkeling, werkhouding, sociaal-emotioneel en het leren. Door middel van gerichte observatie en gericht met de kinderen te werken aan de hand van een plan per leerling werken we aan deze achterstanden.
Aan de hand van herkenbare thema’s zijn de leerlingen bezig met allerlei activiteiten. Bij deze activiteiten spelen taal en spreken een grote rol. De groepsleerkracht en de logopediste werken veel samen: de individuele behandeling van de logopediste en de gerichte taal- en spraakactiviteiten worden op elkaar afgestemd.
– Activiteiten in onderbouw
Kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Wij spelen daarop in door te zorgen dat er veel ontwikkelingsmateriaal is waarvan kleuters kunnen leren. We noemen dit ‘ontwikkelingsgericht onderwijs’. We praten veel met kinderen over allerlei onderwerpen zodat ze veel woorden leren en goed leren spreken. Speciale taalprogramma´s en logopedie zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel. Spraak en taal zijn niet alleen belangrijk als voorbereiding voor het latere lees- en taalonderwijs, maar zeker ook voor de overige leervakken. Beweging- en expressieactiviteiten krijgen de eerste jaren ook veel aandacht.
Taalontwikkeling
Taalontwikkeling is van groot belang voor het leren. Vooral de ontwikkeling van de mondelinge taal (spreken en begrijpen) is van groot belang. In onze school beginnen de kinderen met leren lezen wanneer ze daaraan toe zijn. Dat wil zeggen als ze de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, voldoende hebben ontwikkeld. Dit kan in de kleutergroep of in groep 3. We sluiten aan bij het niveau en het tempo van het kind. Naast de leesmethode gebruiken we ook nog andere materialen om kinderen te leren lezen. Naast het technisch lezen besteden we ook veel aandacht aan het begrijpend lezen.
Schrijven
We willen de kinderen een leesbaar handschrift aanleren, bij voorkeur verbonden schrift, maar als dat niet lukt: blokschrift. Voor sommige kinderen met een zwakke fijne motoriek is de computer een uitkomst.
Taalonderwijs
Naast de spelling besteden we ook aandacht aan het mondelinge taalgebruik: luisteren naar wat anderen zeggen en daarop goed reageren. We leren kinderen hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. In de hogere groepen ook schriftelijk: het taalonderdeel stellen. We werken met ‘Taalverhaal.nu’, een integrale taalmethode die is ‘veel mogelijkheden biedt voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Dat geldt ook voor ‘Zo leren kinderen lezen en spellen’( ZLKLS) de methode die wordt gebruikt voor het spellen. In de hoogste groepen komen de kinderen in aanraking met de Engelse taal.
Rekenen
Vroeger maakten de kinderen veel sommen. Nu leren we de kinderen rekenen door het leren oplossen van praktische probleempjes die ze in het dagelijkse leven tegen komen, onder andere het rekenen met geld, meten en wegen. Dit wordt realistisch rekenen genoemd. Het maken van sommen heeft ten doel het geleerde toe te passen en in te oefenen. We gebruiken daarvoor een rekenmethodiek, ‘Rekenzeker’, die tegemoetkomt aan de instructiebehoefte van onze leerlingen. Naast deze methode is er remediërend materiaal waarmee een leerling tijdelijk kan oefenen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
We merken meer en meer dat kinderen het moeilijk vinden om op een goede manier voor zichzelf op te komen en tegelijk op een goede manier met andere kinderen en volwassenen om te gaan. We merken ook meer en meer dat kinderen hierdoor in hun ontwikkeling belemmerd worden. We vinden dat we de kinderen hiermee moeten helpen door ze de noodzakelijke sociale vaardigheden te leren, om sociaal competent te worden. Het gaat daarbij om weten en kennen, doen en kunnen, willen en durven.
Wekelijks wordt daarom in alle groepen lestijd besteedt aan het ‘vak’ sociale competentie aan de hand van een methode en een speciaal programma: de Kanjertraining. De uitgangspunten van deze training vinden de kinderen in de school terug en ook op het plein worden de ‘kanjerregels’ toegepast.
Wereld oriënterende vakken
Dit zijn de vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde en verkeer. In de onderbouw worden de wereld oriënterende vakken niet afzonderlijk gegeven. In die groepen worden onderwerpen en thema’s behandeld die passen bij het jonge kind en aan de hand waarvan kennis en inzicht worden aangebracht.
In de bovenbouw worden de vakken wat meer gescheiden, hoewel er ook met thema’s wordt gewerkt.
Expressie activiteiten
We besteden op school aandacht aan tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, muziek en wat genoemd wordt dramatische expressie, ‘toneel’ zeg maar. De school beschikt over een goed uitgerust handvaardigheid lokaal, waar diverse technieken kunnen worden gebruikt. Er is zelfs een moderne pottenbakkersoven.
Bewegingsonderwijs
De kleuters hebben elke dag beweging (binnen of buiten) en gaan eens per maand naar het zwembad voor watergewenning en zwemoefening. Voor diplomazwemmen wordt ouders geadviseerd zelf een training aan te vragen bij een zwembad of zwemschool.
De overige groepen hebben twee keer per week bewegingsonderwijs, deels van de vakleerkracht. Kinderen met een motorische achterstand kunnen extra les krijgen via club ‘Extra’.
Ouders wordt gevraagd hun kinderen sportschoenen mee te geven waarvan de zolen niet afgeven op de vloer!