Ontstaan en richting en positie van de school
De naam van onze school is ‘De Klimboom’, een speciale school voor basisonderwijs. De school is ontstaan door het samengaan van een school voor moeilijk lerende kinderen (mlk), een school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom) en een afdeling voor in hun ontwikkeling bedreigde kleuters (iobk). Uit de letters van de afkortingen is de naam Klimboom gevormd. De naam is ook gekozen om aan te geven dat we de kinderen verder willen helpen in hun ontwikkeling, ‘omhoog laten klimmen’.
De Klimboom is een christelijke school voor speciaal basisonderwijs.
De school maakt deel uit van het samenwerkingsverband ‘Passend Onderwijs’ in de Noordoostpolder en Urk. Dit betekent dat er op de school leerlingen zitten van zowel openbaar onderwijs als het bijzonder onderwijs. De school staat open voor alle leerlingen, ongeacht afkomst, geloof of levensovertuiging, mits de overtuiging en uitgangspunten worden gerespecteerd. Bestuurlijk valt SBO ‘De Klimboom’ onder de Stichting Aves. Deze stichting beheert 34 scholen voor primair onderwijs en onze SBO school.
Schoolgrootte
In het schooljaar 2021-2022 start de school met tien groepen. Het totale aantal leerlingen is niet alle jaren gelijk. We beginnen het schooljaar met ongeveer 125 leerlingen. Niet alle groepen zijn even groot. We streven ernaar de jongste groepen zo klein mogelijk te houden. Tussentijds aangemelde leerlingen kunnen geplaatst worden zolang er ruimte is en de klassengrootte onderwijskundig verantwoord is.
Naast de directie telt de school achttien leerkrachten. In de meeste groepen werken twee leerkrachten, elk een deel van de week. Verder beschikken we over een vakleerkracht voor bewegingsonderwijs. Eén leerkracht is tevens Intern Begeleider. Haar taak is: het geheel van de leerlingenzorg te coördineren en de leerkrachten te begeleiden en te ondersteunen bij de dagelijkse leerlingenzorg. De overige medewerkers zijn: vier onderwijsassistenten, een administratieve kracht, een logopediste, een psycholoog, een psychologisch assistente, een schoolmaatschappelijk werkster en een schoolarts.
Een aantal groepen, in hoofdzaak de onderbouwgroepen, hebben vier dagen per week hulp van stagiaires die de opleiding ‘Sociaal Agogisch Werk’ of’ Onderwijsassistent’ volgen.
Uitgangspunten
Onze school is een christelijke school waar mensen werken met een geloofsvisie die is ontleend aan de Bijbel. Dit houdt in dat bij onderwijs en opvoeding wordt uitgegaan van de normen en waarden die de Bijbel ons geeft. Daarbij gaat het er niet alleen om wat we daarvan vertellen, hoe we er over praten, maar vooral dat we dit ook tonen. Niet wat we zeggen is beslissend, maar wie we zijn en wat we doen.
Als christelijke school willen wij op basis van wederzijds respect, open staan voor kinderen en ouders met een andere (religieuze) achtergrond, zonder de eigen identiteit te verliezen. Ten aanzien van niet-kerkelijke kinderen en ouders willen we geen gebruiken dwingend voorschrijven. Wel willen hen in alle bescheidenheid in aanraking brengen met het evangelie en trachten te komen tot een ‘meedoen’.
Het klimaat van de school
Het team streeft ernaar de school tot een plek te maken waar de kinderen zich aanvaard weten en veilig voelen, omdat ze zich dan pas kunnen ontwikkelen. We willen de kinderen laten merken dat we beschikbaar voor hen zijn en dat we naar hen willen luisteren. We willen de kinderen ook leren samen te werken, samen te spelen en elkaar te accepteren en te respecteren. Voor onze kinderen is dit, juist vanwege de problemen die ze hebben, heel erg moeilijk. De schoolregels zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel. We vinden dat ook ouders een belangrijke rol spelen. We denken hierbij aan het op elkaar afstemmen van omgang, vorming en opvoeding. Ouders zijn daarom altijd welkom op school om over hun kind te praten. U kunt een afspraak maken met de leraar of de directie als er ‘iets’ is. U kunt er op rekenen dat wij dat ook u zullen benaderen als er ‘iets’ is.
Missie en visie
Kinderen die worden aangemeld en toegelaten op De Klimboom blijken op hun basisschool, ondanks de gegeven extra zorg en inspanning, onvoldoende geholpen te kunnen worden en zijn aangewezen op de extra, speciale zorg en het onderwijs van onze school, een speciale school voor basisonderwijs. Wij zijn een school met speciaal karakter: wij moeten het dus ‘ànders doen’ en willen dat ook. Ons motto is: ‘Groei gezond, klim veilig en ontwikkel je evenwichtig!’
Het speciale karakter van onze school is te herkennen in de kernkwaliteiten:
Elke leerling is uniek!
Planmatige afstemming op leerproblemen en gedrag
een sterk pedagogisch klimaat
Schoolorganisatie
De leerlingen worden verdeeld over 10 groepen. De groepen worden zoveel mogelijk ingedeeld op grond van de leeftijd van de leerlingen. Uitgangspunt is daarbij ook de behoefte aan ondersteuning en instructie, het leerniveau, het ontwikkelingsniveau, het gedrag van het kind en de opvoedingssituatie binnen een bepaalde groep. We streven ernaar om binnen een groep met hooguit drie verschillende niveaus te werken Bij taal, lezen en rekenen werken we met niveaugroepen binnen de eigen stamgroep of de leerlingen werken tijdens deze lessen op hun eigen niveau in een andere groep van hun bouw. Het is mogelijk dat een leerling langer dan een jaar in dezelfde groep zit. Zo krijgen ze de mogelijkheid om zich in deze groep op hun niveau te ontwikkelen.
Groepsgrootte
Wettelijk is bepaald dat een leerling die aangewezen is op onze school niet op een wachtlijst geplaatst mag worden. Na het verlenen van een beschikking door de Toewijzingscommissie ( TC) en aanmelding door de ouders, zal zo snel mogelijk een geschikt instroommoment voor de leerling worden gekozen. Vaak is dit direct na een vakantieweek.
Bij veel aanmeldingen kan de groepsgrootte snel veranderen. We streven echter naar een kleutergroep van niet meer dan 12 leerlingen. De andere groepen zijn bij voorkeur niet groter dan 15 leerlingen en ten hoogste 17 leerlingen. Als er meer leerlingen zijn, zullen we groepen zodanig moeten indelen en organiseren dat de kwaliteit van de lessen en de aandacht voor de leerlingen er niet onder lijdt.
Continurooster
SBO de Klimboom werkt met een continurooster waarbij alle lesdagen van 8.30-14.00 u duren. De leerlingen van de onderbouw gaan minimaal 880 uur naar school. De kleuters van groep 1 en 2 hebben elke 14 dagen een vrije vrijdag. De groepen 4 t/m 8 hebben iets meer dan 1000 lesuren. Het precieze aantal uren is afhankelijk van de vakantieregeling. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt aan de hand van het activiteitenplan en het lesrooster. Enkele dagen per schooljaar zijn er studiedagen voor het onderwijzend personeel in verband met scholing. De leerlingen hebben dan vrij. De ouders ontvangen tijdig bericht hiervan. De administratie van de school regelt de afmelding voor de leerlingen die met de taxibusjes naar school gaan.